Jodo

Jodo

Jodo, stavens väg, är en japansk kampsport där en rund trästav används för att avvärja attacker som görs med svärd. Enligt legenden grundades jodon av samurajen Muso Gonnosuke som runt 1600-talets början vandrade omkring för att duellera med andra krigare i syfte att öka sina kunskaper och sin skicklighet. Vid ett tillfälle ska han ha mött den legendariska Miyamoto Musashi, och förlorat. Han ska ha dragit sig undan till ett tempel för att meditera över hur han skulle kunna besegra Musashi, och hans funderingar resulterade i en rund stav precis lång nog för att han med sträckta armar skulle kunna greppa dess båda ändar. Den nya stavskolan fick namnet Shindo Muso Ryu och hölls hemlig inom klanen Kuroda på Kyushu, tills i början av 1900-talet då Shimizu Takaji började undervisa jodo i Tokyo.

Träningen

Olika teknik-drillar är en vanlig del av jodo-träningen. Foto: Peter Sjödin

Träningen sker huvudsakligen som parträning av bestämda tekniker eller former (kata) där en person med ett träsvärd (bokutō eller bokken på japanska) utför olika attacker, medan den andra använder staven () till försvar. Stavens längd (längre än svärdet) och mångsidighet används för att omöjliggöra svärdets attacker och klargöra för svärdsmannen att dessa attacker är fruktlösa. Av denna anledning uppfattas jodo ibland som en mycket pacifistisk kampkonst, då den fredligare staven övervinner det betydligt farligare svärdet genom skicklighet och uthållighet. Jodo-träning kräver självdisciplin, ökar ens rörlighet och fysiska välbefinnande, och bidrar på så sätt till en harmonisering av kropp och själ.

Koryū – den gamla skolan

Även om olika typer av stav-kamp funnits på många håll och återfinns även inom andra japanska kampkonster (oftast under namnet jōjutsu, stavteknik), är den standardiserade jodo som är associerad med alljapanska kendoförbundet (ZNKR) och som administreras av Svenska kendoförbundet, helt baserad på Kuroda-klanens Shindo Muso Ryu. Mer erfarna utövare av jodo lär sig oftast även denna traditionella koryu som fokuserar på staven, men även innehåller träning med svärd (kenjutsu), jutte (en slags batong av järn), kusarigama (en skära/hacka med kedja), rep (hojōjutsu) samt den kortare staven tanjō. Inom Svenska kendoförbundet finns även klubbar som endast tränar Shindo Muso Ryu, utan ZNKR jodo.